ADVANCE RULING No. KER/ 12 /2018 Dt.19.09.2018

The petitioner is one of the co-owners of a jointly owned immovable
property. There are 13 co-owners holding equai share in 86.78 Cents of land
and building. They have rented out these properties to différent parties. Total
rent from all these properties exceed twenty lakh rupees in a financial year.
But, individual share is not exceeding the said threshold. Now, the owners are
planning to engage one of the co-owners to collect rent and distribute among
them for the purpose of administrative convenience through execution of a
power of attorney . In the circumstances.an advance ruling is sought in respect
of the following:

i) Whether small business exemption under Section 22 of the
GST Actis  available to all owners separately in case of

jointly owned property.
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ii) Engaging a co-owner to collect and distribute rent among all
the owners  for administrative convenience will have any
implication on the business exemption under Section 22 of

the GST Act for individual co-owners.

The authorized representative was heard. He has stated that under GST
scenario ‘renting of immovable property’ is defined as supply of service
attracting 18% GST. But, as per Section 22 of the GST Act, a supplier is
exempted from registration, if his aggregate turnover is not exceeding Rs. 20
Lakhs in a financial year. Co-ownership of the property is for financial,
administrative and family reasons. In such cases, a property may be divided by
metes and bounds or there can be proportionate ownership of each owner, As
per the provisions of the Income Tax Act, 1961, in the case of jointly owned
properties, each joint owner is assessed separately for his share and he is also
eligible for any relief as an individual owner of his respective share. Thus, in
case of individuals, each individual will be entitled to basic exemption up to
threshold limit. In this case also, a co-owner is engaged to collect rent from
tenants and distribute among others just for administrative convenience, but

the share of each owner is definite and ascertainable.

The issue is examined in detail. The rent collected from joint property is
equally distributed among the co-owners. Each co-owner received a rent
income of below Rs.20 Lakhs, which is below the threshold limit under GST. By
mere joining of hands of two or more persons, a different and distinct legal
entity or legal personality does not come into existence, unless.there is an
intention to do so. It is settled law under Section 26 of the IT Act that where
the property, consisting of buildings and land appurtenant, is owned by two or
more persons and their respective shares are definite and ascertainable, such
persons shall not, in respect of such property, be assessed as an association of
persons, but the share of each such person in the income from the property is

included in his total income.
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A co-owner holding immovable property jointly with other co-owners,but
receiving lease rent separately, in proportion to his share in the property, 18
eligible for the benefit of threshold exemption. There is also judicial
pronouncement under Service Tax ihat clubbing of rent amount received by
each co-owner, as Per their share in jointly owned rented property, 18 not

permissible. [2017(B1)STR 38 (Tri.-Chan)l.

The cO-OWNers jointly owned immovable property and rented out these
properties 10 different parties. Co-ownership of the property 18 for financial, -
administrative and family reasons. The rent is collected from all the parties
together and divided equally and transfered to the bank account of each co-
owner. If the individual receipts of a co-owner from all his business, including
‘renting of immovable property’. exceeds Rs.20 Lakhs in a financial year, the

respective person has liability to register under GST Act.

In view of the observations stated above, the following rulings are issued:

i) Spall business exemption, provided under Section 22 of the GST
Act, is eligible to the CcO-OWNETS separately in the case of jointly
owned property. where the rent is collected together, put divided

equally and transfered to the respective co-owWner.

ii) Engaging a co-owner to collect and distribute rent among all the
owners for administrative convenience has 1o implication o0 the

business exemption under Section 22 of the GST Act for individual

CO-OWNETS,
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